Denny Dobreva. Pianodocente. Keyboarddocente.

Dennitsa Dobreva (14 juni 1991) werd geboren in Silistra, Bulgarije. Denny komt uit een niet-muzikale familie en toen zij vijf was, kwam ze voor het eerst in aanraking met de piano. Er was direct een ‘’klik” met het instrument. Zij begon meteen pianolessen, solfège en theorie te volgen.

Op haar elfde werd ze aangenomen op de National Music School of Arts in Rousse, Bulgarije. Tijdens haar hele studie heeft ze een speciale studiebeurs van het ministerie van Cultuur in Bulgarije ontvangen, bestemd voor getalenteerde studenten. Vanwege de intensieve studie had zij minimaal drie keer per week pianoles, gaf ze minimaal drie keer per maand concerten en uitvoeringen en deed ze mee aan heel veel wedstrijden en masterclasses. Geleidelijk begon ze zich als professionele muzikant te ontwikkelen. Op haar veertiende werd ze gekozen om solo te spelen met een orkest.

Denny heeft talrijke prijzen gewonnen. In 2010 won ze een eerste prijs op het “Internationale Franz Schubert Concours”, waarmee een serie concerten begon in Bulgarije, Oostenrijk, Duitsland, Roemenië en Nederland. In 2009 kreeg Denny een uitnodiging voor deelname aan het Peter de Grote Festival in Groningen. Het jaar erna werd ze uitgenodigd om een bachelorstudie te volgen aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, met als hoofddocent Tamara Poddubnaya en later Bart van de Roer en Paul Komen. Tijdens haar bachelor ontving ze een studiebeurs van de Nederlandse ambassade en allerlei fondsen.

In 2014 nam ze haar eerste cd op, met composities van Ludwig van Beethoven. Ze maakt deel uit van twee duo’s (klarinet en piano en cello en piano) en twee trio’s (cello, fluit, piano en cello, viool, piano). Ze heeft voor koningin Beatrix gespeeld, in koorprojecten meegezongen en aan talrijke culturele evenementen meegedaan.

Op het eindexamen voor haar bachelor speelde ze kamermuziek met de tweede concertmeester van het Noord Nederlands Orkest, Veselina Manikova. Meteen na het voltooien van haar bachelorstudie werd Denny tot de Master of Music-opleiding van het Prins Claus Conservatorium toegelaten.

Naast het performerprofiel begon ze haar passie voor lesgeven te ontwikkelen. Zij had de visie dat een professionele muzikant alles over muziek moet weten – over begeleiden en solo spelen, maar ook over hoe je les kunt geven. Wat moet je daarvoor in huis hebben en wat moet je daarvoor doen? Ze wilde haar kennis van het lesgeven uitbreiden en onderzoeken of de manier van lesgeven in Nederlands anders is dan bijvoorbeeld in Bulgarije. Daarom heeft Denny voor haar scriptie het thema gekozen “Hoe kan ik mijn aanpak en manier van lesgeven in Nederland verbeteren?” Daarvoor moest zij haar kennis en begrip van het lesgeven verdiepen en verschillende plannen van aanpak en methoden bestuderen.